Samen maken
we onze logistiek veiliger

Veiliger en betrouwbaarder importcontainers ophalen. De Vertrouwensketen maakt er nadrukkelijk werk van. Samen creëren wij als logistieke keten een gesloten vrijstellings- en ophaalproces met enkel geautoriseerde partijen. Pincodes verdwijnen.

De Vertrouwensketen is een gezamenlijk initiatief van overheden en bedrijfsleven voor het digitaal weerbaarder maken van de havenlogistieke ketens. Het veilig en betrouwbaar vrijstellen en ophalen van importcontainers in de Nederlandse havens is daar een belangrijk onderdeel van. Dit gebeurt allereerst in Rotterdam. De werking is heel simpel, maar betekent voor elke schakel een nieuwe manier van werken. Van iedereen is actie nodig.

Sinds 31 maart is de Vertrouwensketen in Rotterdam praktijk voor alle importcontainers uit Latijns-Amerika. Nu gaat de uitrol verder!

Zo werkt de Vertrouwensketen

Vanaf de rederij/cargadoor via de verlader/expediteur en de vervoerder (truck, trein, binnenvaart) vormt zich in de Vertrouwensketen een gesloten keten met enkel bekende aangewezen partijen. Op een veilige manier wisselen zij met elkaar de ‘need-to-know’ informatie uit. Het gebruik van fraudegevoelige pincodes stopt. Alleen een via de Vertrouwensketen geautoriseerde vervoerder kan zijn komst voormelden bij de terminal en de container daar ophalen.

Elke schakel een eigen rol

Rederij/Cargadoor

De vrijstelling voor het ophalen van een importcontainer stuurt u in de Vertrouwensketen digitaal naar uw klant (de verlader/expediteur).

Deze rederijen doen mee: CMA CGM, COSCO Shipping, Evergreen HMM, Maersk, MSC, ONE, OOCL, Yang Ming en ZIM. Ook Hapag-Lloyd en Marfret hebben besloten om via de Vertrouwensketen te gaan werken.

Verlader

Als verlader (de zogenaamde release-to-party) krijgt u de vrijstelling voor het ophalen van de importcontainer in de Vertrouwensketen digitaal van de rederij/cargadoor. Dit recht geeft u weer door aan de volgende schakel (uw expediteur of de vervoerder).

Expediteur

In de Vertrouwensketen ontvangt u ofwel rechtstreeks van de rederij/cargadoor (als zogenaamde release-to-party) of anders van de verlader digitaal de vrijstelling voor het ophalen van een importcontainer. Dit recht geeft u weer door aan de volgende schakel (een andere expediteur of de vervoerder).

Vervoerder

Truck, trein en binnenvaart

Van de verlader of expediteur krijgt u in de Vertrouwensketen digitaal het recht voor het ophalen van een importcontainer. Het voormelden en ophalen van de container bij de terminal doet u vervolgens zelf of u geeft dit recht door aan een andere transporteur. 

Terminal

In de Vertrouwensketen kunnen alleen geautoriseerde vervoerders bij u een voormelding doen. U weet altijd wie de importcontainer komt ophalen. 

Softwareleverancier

Als softwareleverancier maakt u het mogelijk dat elke schakel in de Vertrouwensketen geautomatiseerd kan werken. Via API-koppelingen realiseert u voor uw klanten een optimale aansluiting.

Het laatste nieuws uit de Vertrouwensketen

Bekijk al het nieuws

 • Nieuws
  2 april 2024

  Persbericht: Géén pincode meer voor containerlading uit Latijns-Amerika

  1ste stap invoering Vertrouwensketen in Rotterdam nu afgerond Vanaf nu stellen alle deelnemende rederijen importcontainers die in Rotterdam arriveren uit Latijns-Amerika alleen nog veilig en betrouwbaar vrij via de Vertrouwensketen. Klanten van CMA CGM, COSCO Shipping, Maersk, MSC, ONE, OOCL en ZIM krijgen sinds 31 maart géén pincode meer. Containers uit Latijns-Amerika kunnen uitsluitend bij […]

  Artikel lezen
 • Nieuws
  30 maart 2024

  Vertrouwensketen is Living Lab voor programma Digitale Infrastructuur Logistiek

  Als een van de ‘Living Labs’ is de Vertrouwensketen strategisch ingebed in het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (kortweg DIL). Dit op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgezette programma, heeft als doel om digitaal zakendoen in het goederenvervoer te versnellen en te verbeteren.  De Living Labs worden gezien als sleutelelement van DIL en […]

  Artikel lezen
 • Nieuws
  27 maart 2024

  Nieuwsbrief: Bent u klaar voor 31 maart?

  Per 31 maart 2024 stellen de deelnemende rederijen / cargadoors in Rotterdam inkomende containerlading uit Latijns-Amerika alleen nog veilig en betrouwbaar vrij via de Vertrouwensketen. Bent u daar als verlader, expediteur of vervoerder klaar voor? De rederijen/cargadoors verstrekken na de deadline voor lading vanuit Latijns-Amerika géén pincodes mee. Mocht dit u aangaan, neem dan vandaag […]

  Artikel lezen
 • Evenement
  25 maart 2024

  Doe mee aan de Live demo: Portbase-services voor de Vertrouwensketen

  Wat verandert er in het proces van het vrijstellen en ophalen van importcontainers in de Rotterdamse haven en wat betekent dit concreet voor u?  Portbase organiseert verschillende live demo’s (Engelstalig): Hierin wordt de rol van Portbase in de Vertrouwensketen toegelicht, de werking van de services en hoe u kunt aansluiten om het vrijstellen en ophalen van […]

  Artikel lezen

De Vertrouwensketen in cijfers

25 maart 2024

container
0
Containers
vervoerder
0
Vervoerders
expediteur-optie-1
0
Verladers – expediteurs
rederij
0
Rederijen
deepsea-terminal
0
Terminals

Sluit eenvoudig aan

De Vertrouwensketen werkt via de services in het Port Community System van Portbase. Het overgrote deel van de informatie-uitwisseling in de havenlogistieke ketens loopt al meer dan twintig jaar veilig en betrouwbaar via dit neutrale, logistieke platform voor de Nederlandse havens.

Voor de Vertrouwensketen heeft Portbase aan verschillende services een extra autorisatielaag toegevoegd. Voor bestaande klanten betekent dit een aanpassing. Verladers/expediteurs voor wie Portbase nieuw is, kunnen aansluiten op een betaalde service met uitgebreide opties of op een gratis basisservice. Wilt u de oplossing bekijken? Klik hier om mee te doen aan de live demo.

DoelgroepPortbase-service
Rederijen/CargadoorsMelding Lading Import
Verladers/ExpediteursCargo Controller, Cargo Release Manager
Vervoerders Melding Container Achterland
Scroll naar boven