Verlader

Uw vrijstellingen krijgt u veilig digitaal

De Vertrouwensketen werkt voor u heel eenvoudig. De rederij/cargadoor stuurt u de vrijstelling voor het ophalen van uw deepsea importcontainer voortaan veilig digitaal. Dat gebeurt via het Port Community System van Portbase. U krijgt géén mail met een pincode meer. Als verlader zijn er twee mogelijkheden:

  • U handelt zelf de lading af. Het recht om de container op te halen, geeft u dan wederom via Portbase door aan uw wegvervoerder, spoor- of binnenvaartoperator.
  • Een expediteur of logistieke dienstverlener handelt voor u de lading af. De van de rederij/cargadoor ontvangen vrijstelling voor het ophalen van de container geeft u dan via Portbase aan hem door. Op zijn beurt stuurt de expediteur/logistieke dienstverlener het recht weer door naar de achterlandvervoerder.

In beide opties ontstaat een gesloten vrijstellings- en afhaalproces van importcontainers met enkel geautoriseerde en bekende partijen.

Wat moet u vooraf doen

Voordat u als verlader via de Vertrouwensketen kunt werken, is het volgende nodig:

1. Abonneer u op de Portbase-service Cargo Controller of Cargo Release Manager

Voor het online ontvangen van de vrijstelling van uw importcontainer heeft u de service Cargo Controller (betaald, met meer opties) of de basisservice Cargo Release Manager (kosteloos) van Portbase nodig. Via de gekozen service geeft u het recht om een container op te halen ook weer door aan de volgende schakel. 

Wilt u via een systeemkoppeling werken, dan is Cargo Controller de juiste oplossing. Lees hier meer over het realiseren van de vereiste API-koppelingen. De vele opties binnen Cargo Controller bieden u direct waarde, óók als u nog niet op de Vertrouwensketen bent aangesloten.

2. Informeer uw ketenpartners

Ook uw ketenpartners moeten zich op de Vertrouwensketen voorbereiden:

  • Handelt u zelf de lading af? Informeer dan uw wegvervoerder, spoor- of binnenvaartoperator dat uw lading via de Vertrouwensketen gaat lopen. Alle vervoerders zijn al bekend met Portbase. Het door u doorgestuurde recht om een container op te halen, ontvangen zij automatisch in de service Melding Container Achterland
  • Handelt een expediteur/logistieke dienstverlener voor u de lading af? Voor het van u ontvangen en weer doorgeven van het recht om een container op te halen, moet ook deze zich op de Portbase-service Cargo Controller of Cargo Release Manager abonneren. Op zijn beurt informeert de expediteur/logistieke dienstverlener dan de volgende schakel.  
  • Activeer de Vertrouwensketen. Wanneer u en uw keten klaar zijn voor de Vertrouwensketen, meldt u dit aan de rederij/cargadoor. U doet dit in Cargo Controller of Cargo Release Manager. Hier geeft u de eerder door de rederij/cargadoor aan u verstrekte klantcode in. Vanaf dan begint de rederij/cargadoor uw importcontainers op de nieuwe veilige manier via de Vertrouwensketen te leiden. 

De voordelen op een rij

Voordelen voor de verlader

Belangrijk om te weten

Van de rederij/cargadoor blijft u op de gebruikelijke manier alle informatie ontvangen over bijvoorbeeld demurrage & detention, het lege retouradres, de inleverreferentie en de terms & conditions, maar dan zonder de pincode.

Boekt u via meerdere rederijen/cargadoors? Alle grote deepsea-rederijen die Rotterdam aanlopen doen mee aan de Vertrouwensketen. Het moment van aansluiten varieert echter. Elke rederij/cargadoor stuurt u apart bericht over de start van de Vertrouwensketen voor uw deepsea importcontainers. 

Scroll naar boven