De oplossing

Onbekend wordt geautoriseerd

De Vertrouwensketen creëert vanaf de rederij/cargadoor via de verlader, de expediteur en de vervoerder tot aan de deepsea-terminal een gesloten logistieke keten met enkel bekende en geautoriseerde partijen.  

Samen realiseren de partijen via de Vertrouwensketen een digitaal en fysiek veilig vrijstellings- en afhaalproces van importcontainers in de haven van Rotterdam. Voor de werking ervan heeft Portbase aan enkele services binnen het Port Community System van de Nederlandse havens een extra autorisatielaag toegevoegd. 

De Vertrouwensketen omvat nog meer. Lees hier over de overige initiatieven voor het digitaal weerbaarder maken van de havenlogistieke processen. Eén voorbeeld is de controle door de terminals op de uitvoerend vervoerder. 

De Vertrouwensketen uitgelegd

Dit doet u vooraf

De Vertrouwensketen begint bij de rederij/cargadoor. Deze nodigt zijn klant (de zogenaamde release-to-party) uit om deel te nemen. Veelal is dit de verlader of expediteur. Op zijn beurt informeert die weer de volgende schakel over de nieuwe werkwijze. Voorafgaand aan de start worden alle partijen op deze manier geïnformeerd en gevraagd voor de juiste Portbase-service te zorgen. Is de hele keten klaar, dan geeft de klant (de release-to-party) dit door aan de rederij/cargadoor. De Vertrouwensketen kan nu echt van start.

Zo werkt de Vertrouwensketen

Elke deelnemer geeft in de Vertrouwensketen het recht voor het (laten) ophalen van een container digitaal door aan een volgende schakel. Alleen een op die manier geautoriseerde vervoerder kan zijn komst voormelden bij de deepsea-terminal en daar de container vervolgens veilig ophalen. De terminal weet altijd wie er aan komt.

Einde van de pincode

Door de Vertrouwensketen zijn voor het vrijstellen en ophalen van containers geen pincodes meer nodig. Mogelijk misbruik ervan wordt verleden tijd. De Vertrouwensketen omvat alleen bekende, geautoriseerde partijen, die op een veilige manier met elkaar alleen ‘need-to-know’ informatie uitwisselen. Samen maken partijen de havenlogistiek weerbaarder.

Dit heeft u concreet nodig

Voor de Vertrouwensketen heeft Portbase aan een aantal bestaande services in het Port Community System van de Nederlandse havens een extra autorisatielaag toegevoegd. Voor nieuwe partijen die voor de Vertrouwensketen op Portbase moeten aansluiten, is als extra optie een gratis basisservice beschikbaar. Het recht om een importcontainer op te halen, is zo voor iedereen eenvoudig van schakel naar schakel veilig digitaal door te geven.

De Vertrouwensketen zorgt voor

De voordelen op een rij

Invoering gaat stap voor stap

De Vertrouwensketen richt zich op de Nederlandse havens. De invoering gebeurt momenteel allereerst in de haven van Rotterdam. De deelnemende rederijen/cargadoors gaan voor een gefaseerde en gecontroleerde uitrol. Elke rederij/cargadoor informeert zelf zijn klanten over het moment van aansluiten.

Stap 1

31 maart 2024

Geen pincode meer voor containerlading uit Latijns-Amerika

Alle lading in containers uit Latijns-Amerika loopt sinds 31 maart 2024 via de Vertrouwensketen.

Stap 2

Vanaf 1 juli 2024

Geen pincode meer voor containerlading uit Noord-Amerika

Afhankelijk van de rederij en/of klant kunnen eventueel ook al andere partijen deelnemen.

Stap 3

2024 en verder

Gefaseerde verdere invoering

Rotterdam voert de Vertrouwensketen gefaseerd in voor overige binnenkomende deepsea-containers.

Scroll naar boven