Expediteur

Digitaal uw vrijstellingen krijgen en doorgeven

In de Vertrouwensketen heeft u als expediteur/logistieke dienstverlener twee mogelijke rollen:

  • U bent zelf klant (de release-to-party) van de rederij/cargadoor en ontvangt rechtstreeks de digitale vrijstelling van uw importcontainer. Dit gebeurt heel eenvoudig via het Port Community System van Portbase. U krijgt géén mail met een pincode meer. Het ophaalrecht geeft u wederom via Portbase door aan uw wegvervoerder, spoor- of binnenvaartoperator.
  • Het recht om een importcontainer op te halen krijgt u van de partij die van de rederij/cargadoor de vrijstelling heeft ontvangen. Dit recht ontvangt u van hen via Portbase en geeft u op die manier ook weer door aan uw achterlandvervoerder (truck, trein, binnenvaart).

In beide opties bent u onderdeel van een gesloten vrijstellings- en ophaalproces van importcontainers met enkel geautoriseerde partijen. 

Wat moet u vooraf doen

Voordat u als expediteur/logistieke dienstverlener via de Vertrouwensketen kunt werken, is het volgende nodig:

1. Abonneer u op de Portbase-service Cargo Controller of Cargo Release Manager 

Voor het eenvoudig online ontvangen van de vrijstelling van een importcontainer heeft u de service Cargo Controller (betaald, met meer opties) of de basisservice Cargo Release Manager (kosteloos) van Portbase nodig. Via de gekozen service geeft u dit recht om een container op te halen ook weer door aan de volgende schakel. 

Wilt u via een systeemkoppeling werken, dan is Cargo Controller de juiste oplossing. Lees hier meer over het realiseren van de vereiste API-koppelingen. De vele opties binnen Cargo Controller bieden u direct waarde, óók als u nog niet op de Vertrouwensketen bent aangesloten.

2. Informeer uw ketenpartners

Ook uw ketenpartners moeten zich op de Vertrouwensketen voorbereiden:

  • Heeft u zelf het voortouw in de afhandeling van de lading? Informeer dan uw wegvervoerder, spoor- of binnenvaartoperator dat uw lading via de Vertrouwensketen gaat lopen. Alle vervoerders zijn al bekend met Portbase. Het door u doorgestuurde recht om een container op te halen, ontvangen zij in de service Melding Container Achterland
  • Handelt een andere expediteur/logistieke dienstverlener voor u de lading af? Voor het van u ontvangen en weer doorgeven van het recht om een container op te halen, moet ook deze zich op de Portbase-service Cargo Controller of Cargo Release Manager abonneren. Op zijn beurt informeert deze expediteur/logistieke dienstverlener dan de volgende schakel. 
  • Activeer de Vertrouwensketen. Ontvangt u als expediteur (als release-to-party) rechtstreeks van de rederij/cargadoor de vrijstelling? Meld hen dan wanneer u en uw achterliggende keten klaar zijn voor de Vertrouwensketen. U doet dit door in Cargo Controller of Cargo Release Manager de eerder door de rederij/cargadoor aan u verstrekte klantcode in te geven. Vanaf dan leidt de rederij/cargadoor uw importcontainers op de nieuwe veilige manier via de Vertrouwensketen.

De voordelen op een rij

Voordelen voor
de expediteur

Belangrijk om te weten

De rederij/cargadoor zet de Vertrouwensketen in werking door de eerste schakel in de keten (de release-to-party) uit te nodigen om deel te nemen.

Werkt u met meerdere rederijen/cargadoors, dan kan het moment van aansluiten op de Vertrouwensketen per rederij (en vaargebied) anders zijn.

Als expediteur/logistieke dienstverlener informeert u ook de volgende schakel in uw logistieke keten (de partij die voor u het vervoer organiseert of de vervoerder die het transport uitvoert) tijdig dat containers voortaan via de Vertrouwensketen lopen.

Alle informatie over bijvoorbeeld demurrage & detention, het lege retouradres, de inleverreferentie en de terms & conditions blijft u op de gebruikelijke manier ontvangen, maar dan zonder de pincode.

Scroll naar boven