Rotterdamse containerterminals gaan controleren op uitvoerende vervoerder

Vertrouwensketen.nl – Vijf grote terminaloperators in de haven van Rotterdam gaan aan de poort controleren of de vervoerder die een container komt ophalen – de uitvoerende vervoerder – overeenkomt met de vervoerder die is aangekondigd in de digitale voormelding via het Port Community System van Portbase. Deze automatische check gebeurt door het vergelijken van het EAN-nummer in de voormelding via de service Melding Container Achterland met die op de CargoCard van de bezoekende chauffeur.

Dit waarborgt dat de chauffeur daadwerkelijk hoort bij het transportbedrijf dat in de voormelding is genoemd. EAN-nummers worden uitgegeven door Secure Logistics.

De betrokken terminals zien de controle als een vanzelfsprekend onderdeel van de Vertrouwensketen. Bedrijfsleven en overheidsinstanties werken in de Vertrouwensketen samen aan het veiliger en betrouwbaarder vrijstellen en ophalen van containers in de Nederlandse havens. De check op de uitvoerende vervoerder maakt de werking compleet.

De vijf terminaloperators zijn Hutchison Ports ECT Rotterdam, Hutchison Ports Delta II, APM Terminals Maasvlakte II, Rotterdam World Gateway en Rotterdam Shortsea Terminals. Bij Hutchison Ports ECT Rotterdam is de controle op de uitvoerende vervoerder al deels uitgerold via TAR-RCI. De overige terminaloperators bereiden ieder voor zich de invoering momenteel voor. De benodigde wijzigingen in systemen en procedures worden in de loop van 2024 doorgevoerd. 

Binnen Transport en Logistiek Nederland (TLN) is de Alliantie Zeecontainervervoerders (AZV) blij met het besluit van de terminals: “Voor het veiliger en betrouwbaarder vrijstellen en ophalen van containers is het aan de poort controleren op de uitvoerende vervoerder een cruciale stap. Wij realiseren ons dat de maatregel ook van vervoerders een extra inspanning vraagt, maar het is dé manier om de werking van de Vertrouwensketen volledig waterdicht te maken.” 

Meer nieuws over
de Vertrouwensketen

 • Nieuws
  2 april 2024

  Persbericht: Géén pincode meer voor containerlading uit Latijns-Amerika

  1ste stap invoering Vertrouwensketen in Rotterdam nu afgerond Vanaf nu stellen alle deelnemende rederijen importcontainers die in Rotterdam arriveren uit Latijns-Amerika alleen nog veilig en betrouwbaar vrij via de Vertrouwensketen. Klanten van CMA CGM, COSCO Shipping, Maersk, MSC, ONE, OOCL en ZIM krijgen sinds 31 maart géén pincode meer. Containers uit Latijns-Amerika kunnen uitsluitend bij […]

  Artikel lezen
 • Nieuws
  30 maart 2024

  Vertrouwensketen is Living Lab voor programma Digitale Infrastructuur Logistiek

  Als een van de ‘Living Labs’ is de Vertrouwensketen strategisch ingebed in het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (kortweg DIL). Dit op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgezette programma, heeft als doel om digitaal zakendoen in het goederenvervoer te versnellen en te verbeteren.  De Living Labs worden gezien als sleutelelement van DIL en […]

  Artikel lezen
 • Nieuws
  27 maart 2024

  Nieuwsbrief: Bent u klaar voor 31 maart?

  Per 31 maart 2024 stellen de deelnemende rederijen / cargadoors in Rotterdam inkomende containerlading uit Latijns-Amerika alleen nog veilig en betrouwbaar vrij via de Vertrouwensketen. Bent u daar als verlader, expediteur of vervoerder klaar voor? De rederijen/cargadoors verstrekken na de deadline voor lading vanuit Latijns-Amerika géén pincodes mee. Mocht dit u aangaan, neem dan vandaag […]

  Artikel lezen
Scroll naar boven